Een team vol droeftoeters, klootviolen…en BasBazen!

Gepubliceerd op 15 april 2020 om 16:41

     

    Natuurlijk zijn er weinig teams waarin alleen maar droeftoeters en klootviolen zitten. Maar als je kijkt in welke teams daadwerkelijk muziek zit, valt er soms ook nog wel wat te winnen in de harmonie binnen het team. Niet dat we elkaar (expres) dwars zitten, auto’s bekrassen, etc. maar soms is de ene persoon gewoon bijvoorbeeld meer aanwezig dan andere teamleden.

    En diversiteit binnen een team is goed als je de kwaliteiten die dit met zich meebrengt goed weet te gebruiken.

    Ieder muziekstuk vraagt om bepaalde instrumenten, en zo vraagt ook ieder doel om bepaalde ‘instrumenten’ binnen het team. En dan kun je beter goed op elkaar ingespeeld zijn. Want soms overstemmen de gitaren de bassen en juist op die momenten dat er net meer bas nodig is om de gestelde doelen te halen. Want vaak dronken we een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Dus besteed aandacht aan de andere geluiden binnen je team! Volgens Ben Tiggelaar heeft een goed team maar twee dingen nodig: 1) iedereen moet zich gehoord voelen en 2) voldoende veilig voelen om iets doms te mogen doen. 

     In mijn boek maak ik een vergelijking tussen instrumenten en de dynamiek binnen een team. Zo herken ik de Gitarist, de Drummer, de Pianist en de Bassist. En hoe kun je deze instrumenten zo inzetten dat je makkelijker, beter, sneller je doelen bereikt, beter samenwerkt, etc. 

    Maar nu wil ik het vooral over de bassist hebben. Ik wil graag extra aandacht voor de bassisten in teams, de wat stillere collega’s die bergen werk verzetten zonder dit rond te schreeuwen. De verbinders in de teams. Zij die aandacht hebben voor de collega’s, de samenwerking en de klant.

    Waarom? Deze maand is Marcus Miller in Nederland. Marcus Miller was de bassist van de grote Miles Davis; de steeds vernieuwende trompetist, een Jazz grootheid. Nu stond Miles Davis niet bekend om zijn hartelijkheid en vriendelijkheid. Hij was een beetje een eigenwijze man die graag op de voorgrond stond, zonder tekort te doen aan zijn talent. Neem even een moment om te denken aan je eigen team en wie jullie Miles is. Ieder team heeft er zeker één of twee.

    Op 22-jarige leeftijd kwam Marcus Miller als bassist bij Miles. Even wat kenmerken van de bassist zoals ik deze beschrijf in mijn boek; stil, rustig, vallen niet altijd op, verbindend, betrokken bij anderen, hoeven niet op de voorgrond. Marcus voldoet aan veel van deze kenmerken.

    Maar vanuit verbinding wist Marcus de meester Miles mee te nemen in een nieuwe muzikale fase. Het album TuTu werd opgenomen door Miles. En hierin was de rol van Marcus Miller als bassist ontzettend groot. Het was zelfs even onduidelijk of het nu een album van Miles of Miller was. Een album met grote, historische waarde in de Jazz was geboren. Marcus wist Miles op een nieuw pad te zetten. Niet door hard te roepen maar door zijn invloed op een goede manier in te zetten. Vanuit verbinding. Niet door zich op de achtergrond te houden, maar zich te laten horen (letterlijk). En Miles gaf hem de ruimte. Hierdoor werd één van de meest historische albums gemaakt.

    Twee dingen die ik graag wil meegeven

    1) gebruik de diversiteit binnen je team om nog beter aansluiting te vinden bij je doelen. Muziek is een mooie metafoor om dit op een veilige, leuke en effectieve manier te doen. Ik help je hier graag mee.

    2) Marcus Miller is in Nederland! Op 26 juni kun je hem in actie zien. The Music Alliance organiseert een sessie met Marcus en daar kun je de meester zelf in actie zien. En zie hoe belangrijk de mensen op de achtergrond kunnen zijn. Je hoort Marcus niet alleen spelen maar je kunt hem ook alles vragen wat je wilt. Kaarten via Zinder, Tiel, Marcus Miller

    https://www.zinder.nl/podium/agenda/workshop-marcus-miller/

    Tot ziens op één van onze workshops EN waardeer de BasBazen in je team. Rock'On!

     

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.